Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava (TiN)

30 aprila, 2019
0
0

8. maja je izšla revija Tehnika in Narava številka 2. V njej si lahko preberete:

Test
Claas Arion 460

Gozdarska mehanizacija
Verižna motorna žaga Husqvarna 550 XP Mark II

Varnost
Odbijači za velike in hitre traktorje

Traktorji
Seznam proizvajalcev in prodajalcev
Sadjarsko-vinogradniški, komunalni in gorski traktorji ter transporterji

Uvodnik

Lepi spomladanski dnevi so na dan privabili vse, ki so komaj čakali, da se zima konča. Začela so se pomladna opravila na poljih, v vinogradih, sadovnjakih, hmeljiščih,… Delo jim olajšajo traktorji in stroji. Standardne traktorje smo že podrobno predstavili v prvi številki revije Tehnika in narava, tokrat pa največ prostora v reviji namenjamo predstavitvi specializiranih traktorjev. Podrobno predstavljamo sadjarsko-vinogradniške, komunalne, gorske traktorje in transporterje. V drugi polovici junija, ko izide tretja številka revije Tehnika in narava, bomo predstavili enoosne in male gumigosenične traktorje, ob koncu leta (novembra) pa še dvoriščne traktorje.

Preskusili smo traktor Claas Arion 460, ki sodi v serijo 400. Ta je predvsem primerna za klasično slovensko kmetijo, ki obdeluje nekaj deset hektarjev kmetijskih površin. Z njimi opravljamo delo na njivah in travnikih, zaradi dobrega pregleda iz kabine (integrirano strešno okno) so še posebej primerni za delo s sprednjim nakladalnikom na dvorišču kmetije. Poleg odzivnega motorja, močnega hidravličnega dvigala, opremljene kabine, se traktor ponaša z naprednim menjalnikom Quadrashift, ki ima 16 prestav naprej in 16 prestav za vožnjo nazaj (modeli od 430 do 460 imajo tudi možnost 24 + 24 Hexashift menjalnika). Menjalnika imata štiri skupine in vmesne prestave (prestavljanje pod obremenitvijo), menjalno avtomatiko Quadractiv ali Hexativ ter hidravlični invertor Revershift (spreminjanje smeri naprej – nazaj brez uporabe sklopke). Menjalnika upravljamo z upravljalno ročico (joystick) na večnamenskem naslonjalu za roko. Prednosti menjalnikov so prestavljanje skupin brez sklopke in dobra porazdelitev prestav v vseh področjih. Končna hitrost vožnje 40 km/h pri znižanih vrtljajih motorja, in sicer pri 1400 vrt./min, pomeni manjšo porabo goriva.

Husqvarnina motorna žaga 555 XP je novost na trgu in sodi med srednje močne žage na trgu. Priročna je za podiranje drevja v smrekovih sestojih s prsnim premerom do 50 cm (bukovih sestojih do 40 cm) in njihovemu kleščenju ter negi gozda. Posluževali se je bodo profesionalni gozdni delavci in tudi lastniki gozdov, njena prednost je v veliki odzivnosti in dokaj nizki masi v tem segmentu moči. To pomeni, da jo lahko uporabljamo daljši čas za delo v gozdu, še posebej je naš preizkuševalec izpostavil primernost za delo v gozdovih, ki jih prizadene žledolom ali podlubnik.

Članek Tomaža Pojeta iz Kmetijskega inštituta Slovenije opisuje odbijače za hitre in velike traktorje za povečanje pasivne varnosti ob morebitnem trčenju. Nekateri proizvajalci traktorjev imajo to sedaj kot opcijsko opremo. Tovrstni odbijači naj bi čim bolj zmanjšali možnost telesnih poškodb ali celo smrti. Dejansko gre za območja za ublažitev udarcev, ki spremenijo gibalno – kinetično energijo vozila v usmerjeno spremembo oblike. Strokovnjaki priporočajo, da je spodnji del odbijača nameščen v višini 40 cm od tal. Testi trčenj so namreč pokazali, da so ob tem posledice trka najmanjše. Ena izmed zahtev za odbijače je, da ne zakrivajo luči na samem traktorju. Zaradi manjših težav pri obračanju so odbijači zaobljeni ali pa so konci zamaknjeni in se tako bolje prilagajajo obračanju traktorja.