Bojan Požar je objavil/a novo fotografijo
20:56
18:52
Tehnika Narava

Prijatelji

Za zmanjšanje porabe goriva
 

Na porabljeno gorivo pomislimo običajno le na bencinskem servisu – črpalki, ko moramo plačati poln rezervoar. Vendar bi na porabo goriva morali misliti ob vsakem delu. Iz čisto osebnih oziroma finančnih razlogov, bi morali kmetje delati tako, da je njihova poraba goriva čim manjša. Z manjšo porabo goriva lahko kmetje izboljšajo svoj gospodarski položaj, saj jim denar za manj porabljenega goriva ostane v denarnici in ga lahko porabijo tudi za kaj drugega. Manjša poraba goriva je pomembna tudi za širšo družbo, saj povzroči manj toplogrednih plinov (CO2), ki sicer vplivajo tudi na klimatske spremembe in vremenske nevšečnosti. Po drugi strani pa je država zainteresirana, da dobi čim več trošarine in drugih davkov od prodanega goriva. Kar je po svoje paradoks, saj se okoljske zahteve križajo z ekonomskimi potrebami države (družbe).

Če želijo kmetje pri svojem delu s traktorji in drugimi kmetijskimi stroji zmanjšati porabo goriva, morajo tudi vedeti kako to delo izvajati, da je poraba čim manjša. Se pravi, da morajo biti ljudje tovrstno izobraženi. Postopke za zmanjševanje porabe goriva morajo poznati in jih seveda morajo tudi uporabljati. Tovrstno informiranje in izobraževanje se izvaja tudi v okviru evropskega projekta EFFICIENT 20.

Izobraževanja kmetov na temo manjše porabe goriva mora biti stalno. Na splošno take informacije o napotkih za manjšo porabo goriva predstavljajo učitelji iz kmetijskih - biotehničnih šol, kmetijski svetovalci, inštituti za kmetijstvo ali kmetijsko strojništvo. Velikokrat pa informacije o napotkih za manjšo porabo goriva podajo tudi proizvajalci traktorjev in kmetijskih strojev. Če človek pobrska po internetu, lahko najde kar precej informacij, kako je potrebno delati, da bo poraba goriva čim manjša. Mora pa to prebrati in nato tudi izvajati.

Tehnika Narava
Tehnika Narava
Objavil/a 2016-04-29 12:40:53 (Apr 29, 2016)

ZADNJE OBJAVE

close_btn