Unregistered Anonymus je komentiral/a na Lunca
20:44
Unregistered Anonymus je komentiral/a na 5G
20:20
Oseba Ivan Hajnže je začel/a spremljati IP nadzorne kamere
17:52
Oseba Ivan Hajnže je ustvaril/a novi zid Napredne varnostne rešitve
17:45
Srečko Prislan je komentiral/a na Bitje ni stroj
13:46
Srečko Prislan je komentiral/a na Bitje ni stroj
13:41
Zim Zelen je komentiral/a na 5G
12:26
V Fokusu je objavil/a 5 novih fotografij
12:19
Tehnika Narava

Prijatelji

Izšla je nova številka revije Tehnika in Narava
 

Vsebina

TEST

- Lindner Geotrac 104 ep

- Kubota M4072

- Trosilnik mineralnih gnojil Ferti - 2 z inovativno napredno elektroniko

GOZDARSKA MEHANIZACIJA

- Verižna motorna žaga Husqvarna 565

VARNOST

- Varna pritrditev tovora

ZGODOVINA

- Daimler pflug traktor (2)

NOVICE

- 21. slovensko srečanje ljubiteljev starodobne kmetijske tehnike

Prihodnja številka revije Tehnika in Narava (TiN 5) bo izšla konec novembra 2018.

Uvodnik

Tik pred letošnjim največjim kmetijskim dogodkom pri nas, sejmom AGRA v Gornji Radgoni, predstavljamo številne zanimive teme s področja traktorske, kmetijske in gozdarske tehnike pa tudi varnosti pri delu.

Predstavljamo dve seriji traktorjev, primernih za srednje velike kmetije pri nas. Kubota predstavlja popolnoma novo serijo M4002, ki obsega dva modela z močjo 66 in 74 KM. Namenjena sta za delo na manjših in srednje velikih kmetijah, še posebej se ju zaradi okretnosti lahko uporablja za delo s sprednjim nakladalnikom. Menjalnik Dual speed ima 36 prestav za vožnjo naprej in 36 prestav za vožnjo nazaj z elektro-hidravličnim spreminjevalnikom smeri. Hitrost vožnje je do 40 km/h z znižanimi vrtljaji motorja (ECO-Speed). Dvižna sila hidravličnega dvigala znaša 2500 kg.

Traktor Lindner Geotrac 104 ep je namenjen za delo na strmih in zahtevnih terenih. Pri tem je v pomoč nizko težišče, zadnje hidravlično dvigalo ne sega daleč nazaj, razmerje med maso in močjo traktorja je optimalna, namestimo lahko široke pnevmatike ali pa dvojna prva ali zadnja kolesa za dodatno varnost. Lahko ga uporabimo tudi za dela v sadovnjakih, travnikih, njivah in na dvorišču. Štirivaljni 3,4 litrski motor proizvede 83 kW/113 KM, menjalnik ima 16 prestav za vožnjo naprej in 8 prestav za vožnjo nazaj, zmogljivo pa je tudi zadnje hidravlično dvigalo in črpalka za olje.

Na trgu je tudi nova motorna verižna žaga Husqvarna 565, ki je nasledila znani model 365. Primerna je predvsem za gozdne posestnike in kmete, ki si služijo denar s pripravo drv. Žaga imam podobne karakteristike kot jih ima že nam znani model 572 XP, le da je motor nekoliko šibkejši in manj "navit". Žaga je zato malo manj odzivna, ima pa vse druge kakovostne tehnološke in ergonomske elemente, kot jih ima "profesionalka XP". Žaga bo našla mesto na kakšni kmetiji za podiranje debeljakov v sestojih s prsnim premerom več kot 30 cm.

Pišemo o varnosti pri transportu krme na prikolicah. Dogajajo se namreč tudi nezgode zaradi nepripetega ali nepravilno pripetega tovora na prikolicah. Tovor moramo na prikolici pritrditi tako, da vzdrži sile, ki nastanejo med vožnjo. Tovor pred nehotenim premikanjem najbolj pogosto zavarujemo s tako imenovanimi povezovalnimi trakovi (gurtnami), ki so različne širine in dolžine in morajo ustrezati standardom in zakonskim zahtevam.

V reviji so predstavljene tudi druge zanimive teme, o nekaterih boste več zvedeli v Gornji Radgoni, kjer je vse nared za začetek sejma. Drugi dan, v nedeljo, 26. avgusta, je dan kmetijske tehnike, vabimo pa vas tudi, da se ustavite na stojnici ČZD Kmečki glas, kjer vam bomo z veseljem prisluhnili in vam odgovorili na morebitna vprašanja.

Tehnika Narava
Tehnika Narava
Objavil/a 2018-08-24 14:26:49 (Aug 24, 2018)

ZADNJE OBJAVE

close_btn