Unregistered Anonymus je komentiral/a na Lunca
20:44
Unregistered Anonymus je komentiral/a na 5G
20:20
Oseba Ivan Hajnže je začel/a spremljati IP nadzorne kamere
17:52
Oseba Ivan Hajnže je ustvaril/a novi zid Napredne varnostne rešitve
17:45
Srečko Prislan je komentiral/a na Bitje ni stroj
13:46
Srečko Prislan je komentiral/a na Bitje ni stroj
13:41
Zim Zelen je komentiral/a na 5G
12:26
V Fokusu je objavil/a 5 novih fotografij
12:19
Tehnika Narava

Prijatelji

Nova številka revije Tehnika in narava
 

Kazalo

Test
Kramer KL 30.8T
Gorenčev rahljalnik Terasofter
Farmtech tandem traktorska prikolica TDK 1500

Traktorji
Seznam proizvajalcev in prodajalcev
Dvoriščni traktorji – nakladalniki

Uvodnik

Leto se počasi izteka, na kmetijah se končujejo jesenska opravila, končan je tudi letošnji največji sejem kmetijske mehanizacije Agritechnica v Hannovru. Dejali bi, sejem vseh sejmov v kmetijstvu, kjer podjetja kar tekmujejo, kdo se bo predstavil lepše in bolj v blišču. In seveda na razstavnih prostorih predstavil kar največ novosti za prihodnje leto.

Tudi tokrat smo potrebovali štiri dni ogledov, da smo se »prebili« čez vse razstavne površine, obiskali tuja in slovenska podjetja, se udeležili številnih novinarskih konferenc, kjer so nam predstavili poslovanje in vso ponudbo podjetja. Pred dvema letoma je bilo govora predvsem o razvoju močnejših, učinkovitejših, varčnejših in čistejših pogonskih agregatov ter lovljenje rokov zakonodaje za izpolnjevanje okoljskih normativov stopnje IV. Velike korake naprej tokrat nismo opazili, je pa že kar precej govora o novi okoljski zakonodaji, ki bo usmerjena prilagajanju okoljski zakonodaji stopnji V, kjer bo treba še zmanjšati emisije izpušnih plinov. To bodo dosegli z nadaljevanjem razvoja nove tehnologije HI-eSCR (high Selective Catalytic Reduction). Ta sistem vbrizga optimizirano količino AdBlue v izpušne pline. SCR katalizator nato pretvori strupene dušikove okside v dušik in vodo. Za traktorje močnejše od 56 kW/76 KM bo omenjena zakonodaja v Evropi začela veljati z letom 2019.

Tudi ponudniki kmetijskih strojev ne spijo na starih lovorikah in se ves čas trudijo, da bi stroji bili konkurenčni in kompatibilni traktorski tehniki. Tako mehanska kot tudi računalniška povezava je nujna za optimiziranje pridelave. Poleg vse večje tehnične dovršenosti pripomočkov za pozicioniranje stroja pri delu, ko naprave GPS vodijo traktor prostoročno do centimetra ali dveh natančno in s tem prihranijo število hodov na njivi, porabo gnojil, škropiv, semena in seveda časa, je bil na sejmu velik poudarek na izkoristku strojev. Preveč energije in moči ostane neizrabljene in se izgublja pri delovanju motorja, menjalnika, stiku pnevmatik s tlemi ali kako drugače. Strokovnjaki se tudi zavedajo, da bo enkrat v bližnji prihodnosti zmanjkalo fosilnih goriv in razvoj se vse bolj usmerja tudi izrabi drugih vrst oziroma alternativnih vrst goriv. Pa naj si bodi to bioplin, vodik, propan, metan ali pa elektrika s pomočjo litij-ionske baterije, ki jo napajamo preko električnega omrežja.

Da je realnost blizu, se dobro kaže predvsem pri avtomobilski industriji, ki bo v nekaj desetletjih popolnoma ukinila proizvodnjo in prodajo avtomobilov na dizelski pogon. Številna nemška mesta so že zagrozila s prepovedjo vstopa dizelskih avtomobilov v središča. Med temi mesti sta tudi München, kjer domuje BMW, in Stuttgart s tovarnama Mercedes in Porsche. Take napovedi so zaskrbele potrošnike, torej kupce novih avtomobilov in prodaja se je zmanjšala za deset odstotkov. Zato bodo trenutna dogajanja in izzivi, povezani z razvojem dizelskega motorja, najverjetneje pripomogli k dodatni ali hitrejši zaostritvi emisijske zakonodaje. S tem se bo dodatno podražila tehnologija motorja z notranjim izgorevanjem in skozi pospešeno hibridizacijo, ki bo v takem primeru nujna, se bo samo še pospešil prehod k alternativnim oziroma električnim vozilom in tudi traktorjem.

Tehnika Narava
Tehnika Narava
Objavil/a 2017-11-29 13:22:33 (Nov 29, 2017)

ZADNJE OBJAVE

close_btn